4 ting du må tenke på for bedre teknisk SEO

Teknisk SEO handler om mobilvennlighet, hastighet på siden, ødelagte lenker og bildeformater. 

Teknisk SEO artikkel fra Snille Tips

Får du frysninger og ser for deg lange rekker med koding når du hører teknisk SEO? Du er ikke den eneste, vi får stadig vekk spørsmål om hva i alle dager teknisk SEO er. Her vil jeg gå inn på hva du selv kan gjøre for å jobbe med teknisk SEO.

Teknisk SEO er prosessen med å sørge for at søkemotorer som Google kan gå gjennom nettsiden din uten å støte på problemer. Vil du at alt innholdet ditt skal bli indeksert og komme opp i søkeresultater, må den tekniske delen være på plass.

1. Har du noen ødelagte lenker?

Det å få opp en 4xx kode fordi du har en ødelagt lenke, kan sammenlignes med å åpne bursdagsgaven din og bli møtt av en eske med kull. Google og andre søkemotorer vil tenke det samme som du selv ville gjort; ”hvordan kommer jeg meg ut herfra?”. Med andre ord vil ikke siden din bli prioritert om du har lenker som ikke fungerer.

404 beklager, siden ble ikke funnet problem
En 404 kode vil gjøre at søkemotorer som Google ser etter nærmeste vei ut av nettsiden din

Vil du gjøre noe med det kan du bruke et verktøy som Xenu’s lin Sleuth for å finne ut av hvilke lenker og bilder som trenger å fikses.

2. Er siden din mobilvennlig?

En stadig økende andel av trafikk på nett skjer på mobile plattformer. I 2019 var 51,98 % av all nettrafikk på mobile plattformer.

Det vil si at over halvparten av all trafikk er via mobilen. Mobilvennlighet er derfor viktigere enn noen gang.

Ønsker du å se hvor mobilvennlig nettsiden din er, kan du bruke Google sin egen test for moilvennlighet.

3. Laster nettsiden din raskt nok?

Det finnes flere grunner til at nettsiden bør være rask. Ikke bare for SEO, men også for brukervennlighet.

En undersøkelse viser at 40% av besøkende lukker eller går ut av siden din hvis den bruker mer enn 3 sekunder på å laste og 47% av besøkende forventer at siden skal være lastet inn på under 2 sekunder.

Er nettsiden din for treg, vil besøkende gå ut av siden din og sannsynligvis ikke komme tilbake. Dette gir blant annet mindre trafikk på siden, et lavere antall gjentakende besøkende og mindre tid brukt på siden din. Alle disse tingene går direkte utover SEO.

Som om ikke dette var nok, går også trege laste tider direkte utover SEO i form av at Google ikke indekserer alle sidene på nettsiden din om den laster for tregt.

Om du syntes dette var mye problemer og lite løsninger kan du utføre hastighets tester med verktøy som Pingdom Website Speed Test som forteller hva problemet er og hvordan du løser det.

4. Er bildene dine i riktig format?

Formatering og størrelse på bildene du har på nettsiden din spiller en stor rolle i hvor lang tid nettsiden bruker på å laste. Det er derfor viktig at du bruker riktig format, f.eks JPEG istedenfor PNG.

Når det kommer til størrelse på bilder bør de som en hovedregel aldri overstige 1 MB. For miniatyrbilder kan du fint bruke bilder med størrelse 0,25 MB. Dette kan du ordne med verktøy som Image Optimizer eller Optimizilla.

Vil du lære mer om SEO?

Jeg håper dette var til hjelp og at du sitter igjen med en viss ide om hvordan du kan starte å jobbe med teknisk SEO på din egen nettside.

Teknisk SEO kan virke overveldende, noe bør du kontakte et SEO byrå for å få gjort best mulig, men noe kan du fint gjøre selv.

 

Bestill Gratis SEO-rapport