Hva er SEO?

(Søkemotoroptimalisering)

Det er viktig å være synlig i søkemotorer som Google, dette oppnås ved å jobbe med SEO. 
Hva er SEO? Artikkel fra Snille tips

Har du snakket med en digital markedsfører etter fødselen til Internett? Da er sjansen stor for at du har hørt ordet SEO uten noen forklaring av hva det egentlig betyr. Her vil jeg gå inn i hva det er på et grunnleggende nivå.

SEO er en forkortelse for search engine optimisation, eller søkemotoroptimalisering på godt norsk. Det er prosessen med å gjøre nettsiden din synlig på nett. Dette gjøres ved å øke kvantitet og kvalitet på trafikken til nettsiden din, som gir høyere rangering i organiske treff i søkemotorer som Google.

Det er altså ikke annonsering i Google, kun organiske treff hvor man ikke kan betale for en bedre rangering.

Organisk treff eksempel Apple
Bilde hentet fra google søk 10.05.2020

Hvordan fungerer SEO?

Du kan dele inn SEO i tre hovedkategorier: Teknisk, On page og Off page.

  • Teknisk SEO. Prosessen med å optimalisere siden din for at søkemotorer skal kunne gå gjennom den. Har du gjort jobben din riktig vil søkemotorer som Google kunne lese, tolke og indeksere innholdet ditt. Grunnen til at det heter ”teknisk” er at det ikke har noenting å gjøre med hvordan du promoterer nettsiden din.
  • On page SEO. Alt som skjer på nettsiden din som du selv har kontroll over. Kort fortalt er det prosessen med å sørge for at du bruker riktig innhold og har strukturert siden din på en måte som Google og andre søkemotorer kan forstå.
  • Off page SEO. Alt som skjer utenfor nettsiden din som du ikke kan kontrollere 100%. Det er prosessen med å promotere en nettside i for eksempel sosiale medier eller gjennom å få andre til å linke tilbake til siden din.

Hvorfor er SEO viktig?

Google har de siste årene blitt et synonym for informasjon. Det blir faktisk gjort så mange som 3,8 millioner søk hvert minutt. De fleste av oss bruker Google når vi skal finne frem til noe. Du bør jobbe med SEO for å være til stede når noen søker etter det du tilbyr.

La oss si at du selger sykler. Du kan henge opp et skilt ved veien som sier ”Sykler til salgs!” og håpe på at så mange som mulig ser det. Det gjør at de fleste som kjører på denne veien ser skiltet ditt, også de som ikke er ute etter sykler.

Om du derimot jobber med SEO, kan du være synlig når noen søker etter sykler. Dette er personer som er på utkikk etter en ny sykkel, med andre ord er det personer du gjerne vil ha i butikken din.

Det er ikke alle som er helt kjøpeklare enda, noen er kanskje i steg 1 eller 2 i  kjøpsprosessen. Da kan du nå disse ved å være til stede når de søker på ting relatert til produktene du selger. Søker noen etter ”beste sykkeldekk” eller ”hvordan bytte kjede på sykkel”, kan artikler du har skrevet dukke opp for å hjelpe de. Ved å hjelpe til med å løse problemene deres, blir du en troverdig kilde til informasjon.

Dette gjør valget litt lettere når de omsider skal ha seg en ny sykkel.

Hvordan starter jeg å jobbe med SEO?

Det kan virke overveldende, men det er ting du kan gjøre for å starte i det små. Her har vi samlet en liste med ting du kan jobbe på for å implementere grunnleggende SEO elementer på nettsiden din.

Noen ting du kan jobbe med selv er:

  • Title tag. En title tag forteller søkemotoren og besøkende hva siden handler om. Title tagen bør skrives med 70 bokstaver eller mindre og inneholde relevante nøkkelord.
Den blå teksten i boksen er VG sin titletag
Den blå teksten i boksen er VG sin titletag
  • Meta beskrivelse. En meta beskrivelse er en kort forklaring av hva du driver med som dukker opp med grå skrift under title tag. Den påvirker ikke rangeringen din direkte, men den kan være med å øke antall besøkende på siden din i form av at det er lettere å stole på en link med en forklaring. Meta beskrivelsen bør skrives med 158 bokstaver eller mindre, er den lengre blir den kuttet av Google.
Den blå teksten i boksen er VG sin titletag
Den grå teksten i boksen er VG sin metabeskrivelse
  • Innholdsproduksjon. Er det en ting vi ikke kan anbefale nok ganger så er det å sette i gang med innholdsmarkedsføring. Blir produksjonen av innhold gjort riktig kan dette gi gode resultater på lang sikt. En pågående strøm med relevant og godt innhold vil hjelpe deg å rangere høyt i organiske treff hos søkemotorene. Med andre ord, sørg for å inkludere blogg i planen når du skal lage nettside.
  • Backlinks. En backlink er en link fra en ekstern side til din egen nettside. Det er forskjell på hvor mye en backlink er verdt. Det handler om hvor troverdig og relevant kilden som deler innholdet ditt er. Har du for eksempel skrevet en artikkel om sminke kan det gi store fordeler at en kjent blogger deler innholdet ditt videre. Det er derfor viktig å skrive godt innhold og bygge relasjoner til mennesker som kan gi deg gode backlinks.
Backlinks eksempel Snille Tips
  • Alt tag. En alt tag er en tekst som forteller søkemotoren hva bilde er av. Når du holder musen over et bilde vil det komme en liten firkant med tekst om hva bilde er av, dette er alt tekst. Alle bilder på nettsiden din bør ha en alt tag. Det er dette som gjør at bilder kommer opp når du blar gjennom bildetreff på et Google søk.

Hvor kan jeg lære mer om SEO?

Virker det overveldende kan det være en ide å kontakte et byrå som jobber med digital markedsføring.

Du kan lære mer ved å lese boken Search Engine Optimisation for Dummies for en intro til faget.

Bestill Gratis SEO-rapport