13 Tips Til Deg Som Skal Lage Nettside

6 Tips For å Lykkes Med Digital Markedsføring (Henrik landingsside/nettside)

Kan besøkende enkelt se hva bedriften din gjør på under 5 sekunder? Er det lett for de å finne bloggen din? Kan man finne priser enkelt? Er svaret på en eller flere av disse nei, kan det være på tide med en liten oppdatering av nettsiden. Her er 13 tips til deg som skal lage nettside.

  1. Ha en plan.
  2. Enkelt innhold.
  3. Ha med kobling til sosiale medier.
  4. Bruk CTA.
  5. Smart bildebruk.
  6. Enkel navigasjon.
  7. La besøkende scrolle.
  8. Ikke vær redd for luft.
  9. Sørg for at siden er mobilvennlig.
  10. Tenk SEO.
  11. Test, test og test.
  12. Fiks ødelagte lenker.
  13. Lag innhold for besøkende, ikke deg selv.

Å ha en nettside er viktig for å skaffe kunder, men det er ikke nødvendig å betale store summer for et profesjonelt design.

1. Ha en plan før du lager nettsiden

La oss si du ønsker å starte din egen bedrift. Du har gjort klar bedriften for oppstart og ønsker å lage nettside for å vise verden at du finnes. For å komme raskt i gang, kan det være fristende å bruke et publiseringsverktøy som WordPress eller Wix uten at du har klart for deg hvordan nettsiden skal se ut.

Noe du kan komme til å oppleve er at det blir mye frem og tilbake uten en plan for nettsiden.

I planen bør du gjøre klart:

  • Hvordan kundereisen skal se ut.
  • Hensikten med nettsiden.

Det er frustrerende å måtte gå designe hele nettsiden fra starten på grunn av dårlig nettside struktur.

Det kan være så enkelt som å sette seg ned med penn og papir og begynne å designe en skisse. Når du har skissert en kundereise som gir mening og har en klar hensikt med nettsiden, er det på tide å gå videre og jobbe i CMS (Content Management Systems) du har valgt.

2. Enkelt innhold

Du bør ha innhold som samsvarer med hensikten til nettsiden din, ikke innhold som distraherer besøkende avviker fra budskapet ditt. Eksempler på dette kan være unødvendige og kompliserte animasjoner, for lange tekster og stock bilder.

Med tanke på at publikummet ditt har et oppmerksomhetsspenn på 8 sekunder, er det viktigere enn noen gang å ha innhold som raskt gir et godt førsteinntrykk. Dette gjøres best med kort, konsist innhold med bilder/ ikoner som gir mening og innhold som er tydelig oppdelt i seksjoner.

3. Ha med kobling til sosiale medier

Du kan produsere innhold i verdensklasse, men det vil allikevel være et begrenset publikum, hvis om du ikke gir leserne muligheten til å dele innholdet ditt. En måte å oppmuntre til deling på, er å benytte deg av deleknapper.

Om du lurer på hva deleknapper er, er det små knapper som pleier å være ved toppen eller bunnen av blogg artikler. De er som regel utformet som ikoner til forskjellige sosiale medier, når du trykker på for eksempel LinkedIn ikonet vil du kunne dele innholdet rett på LinkedIn.

Dersom du ikke benytter deg av deleknapper kan du gå glipp av flere lesere som ville ha besøkt nettsiden din, basert på at andre har delt innholdet

Deleknapper er i tillegg en fin måte å oppfordre besøkende til å dele innholdet ditt, uten at du fremstår som masete.

4. Bruk Call To Action

Når du får besøkende på nettsiden din, er det enkelt for de å vite hvor de skal klikke seg videre?

Med en velplassert CTA eller Call-to-Action tekst, vil det være lett for besøkende å vite hvilke sider de skal klikke seg inn på og hvilke handlinger de skal utføre.

Call To Action knapper er en tydelig indikator på hvor det neste steget for den besøkende er.

Det kan være lett å fylle siden med CTA tekst som leder til siste steget i kjøpsprosessen, uten først å ta hensyn til besøkende som er på siden din for å innhente informasjon.

For å unngå dette, er det lurt å ta et steg tilbake og se på CTA tekst du har i dag. Hvis de blir brukt uten mål og mening for å pushe besøkende til å utføre kjøp, kan det være en god ide å forandre teksten. I noen tilfeller kan for eksempel ”Bestill nå”  med fordel byttes ut med ”Les mer”.

Eksempel på CTA fra Snille Tips nettside
Eksempel på CTA fra Snille Tips nettside

5. Smart bildebruk

Alle bilder vil ikke være riktige for budskapet du prøver å få frem. Heldigvis finnes det flere sider hvor du kan laste ned gratis (eller veldig billige) bilder du kan bruke, steder som pixabay og pexels.

Når det er sagt, kan det være smart å begrense bruken av stock bilder. Ideelt sett bør du bruke bilder av mennesker som faktisk jobber i bedriften din. Dette gjør at bedriften din fremstår som mer personlig og gjør det lett å stole på deg.

6. Enkel navigasjon

Navigasjon er uhyre viktig, det er denne som viser veileder besøkende med hensyn til hvilke sider de kan besøke og hvor de lettest finner det de leter etter.

Det er få ting besøkende setter mer pris på enn smidig og rask navigasjon. Dårlig navigasjon vil lett føre til at dine besøkende leter etter informasjon et annet sted.

Det er viktig med en struktur som gjør det lett for besøkende å finne frem til det de ønsker.

7. La besøkende scrolle

Du trenger ikke være redd for å ha en forside hvor besøkende må scrolle litt for å komme seg til bunnen. 3-5 seksjoner på forsiden vil hjelpe de å raskt finne frem til det de er på utkikk etter og gi en god brukeropplevelse.

Noen tips til seksjoner du kan ha på forsiden:

  • En video
  • Oversikt over produkter / tjenester
  • Om oss
  • Referanser
  • Suksesshistorier

8. Ikke vær redd for luft

Luft, eller såkalt ”white space” hjelper deg å dele opp seksjoner på siden din og gjør teksten mer behagelig å lese.

Når vi snakker om luft, mener vi blanke områder som er rundt innholdet på siden din, ofte hvit bakgrunn hvor det ikke er tekst eller annet innhold.

Det kan kanskje virke rart å la områder stå blanke, men dette vil gjøre at siden din ser mer ryddig ut.

Ser du at noen av sidene på nettsiden din mangler luft, kan du med fordel gå over og fjerne innhold som ikke er viktig for hensikten til siden.

Eksempel på luft på nettside
Eksempel på luft på nettside

9. Lag nettsiden mobilvennlig

Dette er et punkt som blir viktigere og viktigere med tiden.

I 2015 var 31% av all trafikk på internett fra mobiler. Sporer vi frem 5 år til 2020 har det gått opp til 52%. Dette viser en økende trend av mobilbruk. Det er derfor viktig å ikke overse mobiler og nettbrett når du lager hjemmesiden din.

Søkemotorer som Google prioriterer mobilvennlige nettsider i søkeresultater.

10. Tenk SEO

Tenk deg at du åpner en klesbutikk med fine klær til gode priser og fantastisk kundeservice. Det høres bra ut? Alt dette hjelper dessverre ikke hvis butikken din er plassert midt i ørkenen uten muligheter for å ta seg dit eller skilter som viser hvor butikken ligger.

Det samme gjelder nettsiden din, du må sørge for at den er lett tilgjengelig og synlig.

For å oppnå dette må du ha en strategi for SEO, som er en forkortelse for “search engine optimisation”.

SEO er prosessen med å gjøre nettsiden din synlig. Det vil si at innholdet på siden din bør være rettet mot målgruppen din med bruk av riktige nøkkelord. Blogg og video er innholdstyper som hjelper deg å bli synlig.

Her er det viktig å passe på å ikke skyte med hagle, det er mange forskjellige temaer og nøkkelord du kan prøve å rangere høyt på. Det er nyttig for deg å fokusere på innhold dine potensielle kunder er på utkikk etter, da sørger du for at du til enhver tid er relevant for de du ønsker å nå.

11. Test, test og test

Det er alltid en god ide å gå over hvordan besøkende oppfører seg på nettsiden dindette kan måles med verktøy som Hotjar og Google Analytics.

Når du ser hva som fungerer og ikke, kan du forandre deretter.

Det kan være for eksempel, en annen CAT eller et annet bilde.

Ser du at siden oppleves som rotete kan det være like greit å omplassere innhold på en måte som oppleves mer ryddig.

I følge Nngroup holder det lenge å teste med 5 brukere om gangen.

Dette er en jobb du aldri vil bli ferdig med, men som kan gi deg et stort utbytte.

12. Fiks ødelagte lenker

Det er fort gjort å ha sider eller lenker som rett og slett ikke fungerer lenger, spesielt på eldre og større nettsider.

Ødelagte lenker er ikke bare frustrerende for besøkende som klikker på de, de har også et negativt utfall på din tekniske SEO, Google og andre søkemotorer nedprioriterer nettsider som har sider eller lenker som ikke fungerer.

Her finner du en liste med verktøy som gjør det lettere å komme i gang.

13. Lag innhold for besøkende, ikke deg selv

Det er lett å falle inn i et mønster hvor tekst på siden din er veldig ”vi” og ”vår” fokusert.

Hvis du ser på teksten din som en potensiell kunde, vil du fort se at det lønner seg å skrive om hvordan du kan løse den besøkende sine problemer.  Prøv å bytt ut ”vi” og ”vår” med ”deg”, ”du” og ”dine” der det lar seg gjøre.

Besøkende vil sette pris på å se hvordan du kan løse det de trenger hjelp til, dette viser at du forstår målgruppen din og at du er der for å hjelpe de.

Det å bytte ut noen småord høres kanskje lite og ubetydelig ut, men har stor betydning for hvilket inntrykk besøkende vil ha av bedriften din.

Vil du snakke med oss?

Avtal gratis videomøte